Vannak olyan emberek, akiket, azt hisszük, ”ismerünk, mint a tenyerünket” – olyan régen vagyunk velük szoros barátságban. Aztán kiderül, hogy valószínűleg az önképzés és az önfejlesztés révén tetten érhető egyfajta komoly változás náluk. Ráadásul pozitív, ami további előnyükre szolgál.

Nos, Szarvas Mátyás éppen ilyen ember. Ismerjük el, kell ehhez egy nagy adag bátorság, hiszen ha kényelmesebb lenne, miért kockáztatná, hogy tisztelt, sőt elismert személyiségén változtasson? Na, ez a – szerény – férfi magabiztos és bátor, én tanúsíthatom, ugyanis nekem volt szerencsém sok évet együtt tölteni vele barátként és munkatársként is.

Egy nagyon komplex feladatsorozatra sikerült felkérnem jó néhány éve az Allianz Hungária Biztosító Zrt. Dél-Alföldi Régiójának osztályvezetőjeként.
Nem kis kihívásra vállalkoztunk akkoriban, mint hogy a gépjármű biztosításáról elhíresült kompozit Hungária Biztosítónál a National Nederland után mi is befektetéssel, élet- és nyugdíjbiztosítással foglalkozó tanácsadó-hálózat kiépítésébe kezdjünk.
Olyan emberekre volt szükségünk, mint Mátyás, akinek sajátja az egyedi látásmód, ami természetessé teszi a különleges teljesítmények elérhetőségét. Trénerként – aki ciklusonként tízesével képezte a leendő specialistákat, a cégen belüli „új hullám” képviselőit – szükségem volt a benne lévő egyediségre, különleges adaptációra. Hitelességét mélyen erősítették az általa megélt extrém teljesítményekből adódó tapasztalatok rajta szinte kézzel tapintható nyomai. Azok az „unicum-tréningek”, amelyeket tartott és tartani tud, egyszeriek és megismételhetetlenek. A leírtak ellenére előtérben mégis mindig az ember marad nála. A példaérték nem nyomasztó dominancia az ő esetében.
Önző módon el is vettem legnagyobb megyénktől őt, és Bács-Kiskun megye profi tréneréből a három megyés igazgatóság vezető beosztására kértem fel helyettesemként.
Nélkülözhetetlen elem volt a felépített tanácsadói hálózat motivált irányításában, ami az ő sajátja: azaz az üzleti világ, a sport és a természet egyéni ötvözése, izgalmas gondolkodásmód, és a dolgok messze nem szokványos megközelítése.
Úgy a hallgatói, az oktató kollégái, a felettesei, a vezető munkatársai vagy a „beosztottjai” esetén elmondható, hogy őszintén szerették, tisztelték és felnéztek rá. Férfiember esetében ez nagyon nagy szó!!! Sőt észre sem vették, hogy kivételes empatikus képességeinek köszönhetően nem csupán direkt módon, hanem észrevétlenül is hatott rájuk.
Örök nyomot hagyott bennünk – szerencsénkre!

Kívánom sokaknak, hogy ez az empatikus, szimpatikus, rendkívül szerény és nagybetűs EMBER átadhassa az arra nyitottaknak siker- és célorientáltsággal párosuló hitét, kitartását, akaratát, tudásszomját, a tudását és egyáltalán: a világlátását!

Ruck László
ex-osztályvezető
Allianz Hungária Biztosító Zrt.