Az az igazság, hogy gyermekkorom óta (az pedig nem tegnap volt…) mindig is lenyűgöztek, elkápráztattak azok, akik, hétköznapi mércével mérten emberfeletti teljesítményre képesek, akár szellemi, akár fizikai tevékenységről van szó. Azok, akik jó irányban,,kilógnak” a sorból, akik sokak számára példaképek lehetnek és lesznek.

Ez történt velem is, amikor néhány évvel ezelőtt találkoztam Békéscsabán Szarvas Matyival. Már a meghívása is meglepett: az általa, mint Békés megye legnagyobb általános iskolájának az igazgatója által a diákjai számára alapított CÉL-HIT-AKARAT Klubba „nyerhettem” bebocsátást. Én. Aki még csak tanultam azt, aminek ő már a mestere volt. Ám végtelenül kíváncsivá tett – gyerekeknek egy ilyen klub! Telitalálat! Az a végtelen szerénység és szimpátia, amely már első pillantásra sugárzott belőle, nagyon megfogott. A maga természetességével mesélt nekem igazgatói, magánéleti és sporttal kapcsolatos céljairól, hegymászásairól, lavinákról, csodás csúcsokról, napi futóedzéseiről, a megtett kilométerekről. Abban az időben, ötven felé közeledve, kacérkodtam a gondolattal, hogy 50 éves koromban életemben először lefutom a 42 km-es maratoni távot. Matyival való találkozásom (futós történeteinek megismerése) volt az utolsó lökés abban, hogy lelkiismeretesen felkészüljek és lefussam 2000-ben a nekem amatőrnek iszonyúan hosszú 42 km-es távolságot. És hol van ez a teljesítmény attól, amit Matyi többek között az Országos Kékkör megtételével vitt véghez! 2.560 km! Futva, pihenőnap nélkül! Úgy gondolom, hogy Nekünk, amatőröknek szinte felfoghatatlan teljesítmény. MEGCSINÁLTA !!!! Kétszer is! Aki ilyesmire képes, az az ember a nagybetűs ÉLET minden területén kiemelkedően teljesít. Ezt bizonyítja Matyi eddigi pályafutása, életútja.

Matyikám! Köszönöm Neked, hogy példamutatásoddal segítettél abban, hogy a napjainkban már nagypapa korú meteorológus barátod egészsége a rendszeres testmozgással,,acélosodjon”! Kívánom Neked, hogy legyél mindig
AZ ÉLET NAPOS OLDALÁN!!!!!

Németh Lajos
meteorológus